Obserwuj:

WINO MUSUJĄCE NA WESELU – dowiedz się wszystkiego!

Chyba nikt nie wyobraża sobie przyjęcia weselnego, podczas którego nie wznoszono by toastów. Z pewnością nie powinno się ich bagatelizować zdawkowym „zdrowie Pary Młodej”. Toasty weselne to wspaniała tradycja, do której należy odpowiednio się przygotować. Kiedy rodzice, świadkowie i goście planują swoje przemówienie, Państwo Młodzi zastanawiają się jakie wino musujące podać podczas wznoszenia toastów. Wybór często okazuje się znacznie trudniejszy, niż mogłoby się wydawać.

 

zdjęcie: Aga Bondyra

zdjęcie: Aga Bondyra

Ilości

Pamiętajcie o zaopatrzeniu się w odpowiednią ilość butelek. Podpowiadamy jak to wyliczyć. Jedna butelka pozwala napełnić 10 kieliszków. Jeśli zatem planujecie przyjęcie na 100 osób, przewidując dwa toasty podczas całego wesela, to 20 butelek wina musującego sprosta waszym wymaganiom. Nie zapominajmy też o dzieciach. Może warto pomyśleć o jednej, dwóch butelkach wina bezalkoholowego?

Dobre rady

Ile sposobów wznoszenia toastów, tyle rodzajów win. Wybierać można spośród drogich szampanów i tańszych win musujących typu włoskie prosseco lub hiszpańska cava. Nie ma potrzeby wydawania dużej kwoty na drogie trunki, ale też unikajmy serwowania gościom rosyjskiego bestsellera.

•  Goście podczas pierwszego toastu, będą jeszcze przed jedzeniem. Warto zatem, aby smak wina zrobił na nich jak najlepsze wrażenie;

•  Przed podaniem, wino musujące powinno spędzić co najmniej dwie godziny w lodówce. Idealna temperatura to od 5 do 7oC. W wyższej temperaturze gaz ulatnia się szybciej, a wino w kieliszku ulega prędko ogrzaniu;

pierwszy toast wino musujące

Rodzaje win musujących

Szampan – wino musujące wytwarzane w Szampanii (północno-wschodnia Francja). Wysokiej jakości trunek, gdzie proces fermentacji trwa dłużej niż w przypadku większości zwykłych win musujących.

  • wysokiej jakości wino musujące pochodzące z Francji. Prawo do owej nazwy mogą uzyskać tylko wina wyprodukowane w regionie Szampanii z określonych odmian winogron, wytwarzane metodą szampańską, w której proces fermentacji zachodzi zarówno w kadzi jak i w butelce

Polecamy:

• Jean De La Fontaine Millesime Champagne Brut

• Nicolas Feuillatte Grand Reserve Brut Champagne

Cava – hiszpańskie wino musujące, wytwarzane metodą szampańską. Cava pochodzi i jest w 95% produkowana w Katalonii. W przeciwieństwie do szampana, jest sprzedawana od razu po osiągnięciu dojrzałości i powinna zostać wypita stosunkowo szybko.

Polecamy:

•  Cava Rigol Semi Seco

•  Castellblanch Cristal Cava Metodo Tradicional

•   Pares Balta Cava Pink

Prosseco – włoskie wino musujące o delikatnym owocowym smaku, wytwarzane metodą Charmata – krótsza i mniej kosztowną niż metoda szampańska

Polecamy:

• Ponte Prosecco Treviso DOC

• Prosecco Treviso Extra Dry „Scudo Argento” Ca’Val DOC

• Prosecco Spumante Brut

SEKT – wysokiej jakości wino musujace produkowane w Niemczech. Dojrzewa przez co najmniej dziewięć miesięcy. Cieszy się dobrą reputacją, ze względu na ręczne wytwarzanie w niewielkich ilościach.

Polecamy:

• Mucha Sekt Chardonnay Brut

Podanie

Szampan oraz dobre wina musujące to wyjątkowo uniwersalne trunki. Można je podawać w towarzystwie mięs, przekąsek i słodkości. Do świeżych owoców polecamy wina półsłodkie, do tortów i deserów słodkie trunki. Doskonałym pomysłem podczas toastu jest dodanie mrożonych owoców lub soku do kieliszka. Dzięki temu wino nabierze intensywniejszych smaków i zachwyci pięknym aromatem.

Warto również pamiętać, że kieliszki do wina musującego powinny byś wysokie i wąskie, dzięki czemu bąbelki i aromat nie uwalniają się w ekspresowym tempie. Kieliszek należy zawsze trzymać za nóżkę, by zbytnio nie ogrzać trunku. Napełniajmy kieliszki tylko do dwóch trzecich ich wysokości. To umożliwi uzyskanie idealnego bukietu wina.


Dziękujemy specjalistom z Winezja.pl za dobre rady przy okazji publikacji tego artykułu :)

redakcja sweet wedding poleca

Udostępnij:
Poprzedni post Następny post

Może Ci się spodobać

Brak komentarzy

Zostaw odpowiedź